Pek çok insan için bel ve göbek bölgesindeki yağlar çok can sıkıcıdır. Bu yağlar insanı hantallaştırır, giysilerin gevşemesine sebep olur, ve inatla vücutlarımızda kalmaya devam ederler. Bu yağlar yaşla birlikte artma eğilimi gösterir, bu da kalp hastalığından tip 3 diyabete kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Uzmanlar bu yağları yakma yollarını uzun süredir arıyorlardı. Buz terapisi ile bunun mümkün olduğu ispatlanmış durumda!
İnsanların vücudunda 2 tip yağ bulunur: beyaz ve kahverengi yağlar. Bu yağları yakmak için aralarındaki farkı bilmek gerekir. Beyaz adipoz dokusu (yağ dokusu) insan midesinin üzerinde, kollarımızın ve bacaklarımızın arka taraflarında bulunan ince tabakadır. Bu beyaz ince yağ tabakası, termal bir izole edici görevi görerek vücut sıcaklığının korunmasını sağlar.
Kahverengi adipoz dokusu ise vücutta daha az bulunur, ısı açığa çıkartır, vücut soğukken enerji yakarak kalori harcar. Öte yandan, beyaz yağ dokusu belli şartlar altında kahverengi yağ dokusuna dönüşebilir. Kahverengiye dönüşen bu yağ dokularının kalori yakma ve kilo verdirme potansiyeli yüksektir; beyaz yağ dokusu ise obezite ve kilo alımı ile ilişkilendirilir.
Araştırmalara göre,
- Genç insanların kahverengi yağ dokusu yaşlı insanlardan daha fazladır.
- Zayıf/normal kilodaki insanların kahverengi yağ dokusu, kilolu insanlara göre daha fazladır.
- Şeker seviyeleri normal olan insanların kahverengi yağ dokusu, şekerleri yüksek insanlara göre daha fazladır.
Çalışmalar, soğuğa maruz kalan yağ hücrelerinin yakıldığını gösteriyor!
Soğuğa uzun süre maruz kalan beyaz adipoz dokusunun, kahverengi adipoz dokusuna dönüştüğü ve bunun da kilo kaybına çok yardımcı olduğu bulunmuş durumda. Bu yüzden, kışın, evinizdeki ısıtıcıyı her zamankinden bir kaç derece daha düşük tutmanız hem dinç kalmanızı hem de kilo vermenizi sağlıyor. Bir adipoz dokusu biyopsisi esnasında, araştırmacılar mide ve bacak bölgesindeki yağların kışın hafifçe kahverengiye dönüştüğünü göstermiştir. Yani, soğuk hava koşulları beyaz yağın kahverengiye dönüşmesini hızlandırıyor.
Kışın, çoğu ev 24-26°C’lere kadar ısıtılıyor ancak “Maastricht Üniversitesi Tıp Merkezi”ndeki uzmanlar, bu sıcaklığı bir kaç saatliğine 19-21 °C’de tutmayı tavsiye ediyor. Bu sayede vücudumuz kendi ideal sıcaklığına ulaşmak için yağ yakımına başlıyor, çünkü enerji üretmesi gerekli. Bir diğer çalışmada, bir grup erkeğin 18 °C’deki bir metabolik odada uyuması sağlanıyor. Bu sıcaklıktaki odada 4 hafta boyunca uyuduktan sonra bu erkeklerin insulin direncinin düzeldiği, daha fazla kalori harcadıkları ve kahverengi adipoz hücrelerinin arttığı gözlemlenmiş. Bu işlemin ismi soğuk termojenez.
Yağ Yakmak için Buz Terapisi!
Tim Ferriss, “The Four-Hour Body” isimli kitabında, vücudun yağ dokusunun, düşük sıcaklıklara maruz bırakılarak yakıldığından bahsediyor. Yine aynı kitapta, buz terapisinin vücudun yağ yakımını %300’e kadar arttırabildiği anlatılıyor. Bu terapinin yanı sıra sağlıklı bir diyet ve egzersiz yapmak da büyük önem taşıyor. Bu anlatılanlar, NASA’dan bir astronot tarafından da doğrulanmış: 15 °C civarındaki sıcaklıklarda insan metabolizması %20’ye kadar hızlanabiliyor. “90 gram ağırlığındaki kahverengi yağ hücresi, günde 400-500 kalori enerji açığa çıkartabiliyor, bu da yaklaşık bir saatlik egzersize denk oluyor.”
Hedef Bölgelerdeki Yağ Hücreleri Nasıl Yakılıyor?
Araştırmacılar, buz terapisi ile yağ yakımını sağlamak için buz kompresinin, hedef bölgelerde 30-60 dakika boyunca uygulanmasını öneriyorlar. Bu uygulama, beyaz yağ dokusunun kahverengi yağ dokusuna dönüşmesini sağlıyor. Bu süreç, sağlıklı bir yemek planı ve düzenli egzersizle birleştiğinde mükemmel sonuçlar elde edilebilir. Bu yöntem, cildi serinletiyor, dirileştiriyor. Yağ hücreleri vücuttan elimine edilmeye başlıyor.
Yağları eritmek için buz torbası koymak – Nasıl Uygulayacaksınız?
Buzu ince bir beze sarın ve hedef bölgelerde 30-60 dakika arasında tutun. Bu işlemi 12 gün boyunca, günde 1 kez yapın. Buz terapisi yöntemini uygularken cildinizde bazı değişiklikler olabilir. Bunlara karşı dikkatli olmanızı öneririz. Aşağıdakileri gözlemlerseniz, buzu bir kaç dakikalığına kaldırın, sonra yeniden bölgeye yerleştirin:
– Cildin kızarması ve acı hissi
– Deride karıncalanma ve hissiyat kaybı
– Yanıklar, yaralar
Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız, o bölgeyi hemen ısıtmaya çalışmayın. Aksine, hafif bir battaniye ya da bez ile cildinizi yavaş yavaş ısıtın ve hafifçe masaj yapın. Beta bloker kullananlar, damar hastalıkları olanlar, periferik nöropatisi olanlar, sigara bağımlıları ve diyabet hastalarının bu yöntemi uygularken dikkatli olması gerekir.
Not: Bu makale, bilgi vermek amaçlı hazırlanmıştır. Herhangi bir sağlık sorununu tedavi etmeyi garanti etmez. Bir ilaç, tedavi ya da destek için önce uzmanınıza danışmanız gerekir.