Paylaş |
|
Tweet |
Gut hastalığı nedir gut nasıl tedavi edilir : Gut hastalığı genellikle “Kralların Hastalığı”, “Zengin Hastalığı” ya da “Damla Hastalığı” olarak biliniyor.
Eklemlerde ani şekilde gelişen, ağrı, kızarıklık, şişlik ve hassasiyete neden olan bu hastalık, mikrobik özellik taşımıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Türkçapar, “Bu hastalık nedeniyle genellikle ayağın başparmağı tutulur, ancak diz, ayak bileği, dirsek, el parmağı eklemleri de etkilenebiliyor. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür, ancak menopozla birlikte kadınlarda da hastalığa yatkınlık artar. Şişmanlamamak, kahve tüketmek, C vitamini almak, kiraz yemek vücuttaki ürik asit seviyesini düşürerek ilaç tedavisine yardımcı olur, ancak gut ataklarını önlemez” diyor.
GUT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
” Akut gut atağı, genellikle gece yarısı veya sabaha doğru ayak birinci başparmağında (veya tutulan eklemde) şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve ısı artışıyla başlıyor.
” Eklemdeki ağrı ve hassasiyet o kadar şiddetli olur ki, hasta üzerine basamaz, hareket ettiremez, ayakkabı giyemez hatta yorganın bile değmesini istemez.
” Ağrı ilk 12-24 saat içinde daha da şiddetleniyor.
” Atak birkaç gün ile bir kaç hafta içinde (ortalama bir hafta) kendiliğinden geçiyor. Bazen o eklemde daha azalmakla birlikte birkaç hafta daha rahatsızlık kalabiliyor.
” Gut, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Etkin bir tedavi ve diyetle gut ataklarının önüne geçmek mümkündür. Gut, çoğunlukla, metabolik sendromun da bir parçasıdır. Kolesterol, trigliserit yüksekliği (hiperlipidemi), yüksek tansiyon, aterosklerotik kalp hastalığı, diyabetes mellitus gibi hastalıklarla birlikteliği fazladır.
Kuzey Amerika’da uygulanan en yaygın yöntem ise alttaki videodaki gibidir.
Bu yöntem uzmanlar tarafından uygulanmalıdır… Kesinlikle kendi başınıza bilinçsizce yapmayın!
GUT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Gut tedavisi atak ve atak dışı tedaviler olmak üzere iki aşamalıdır. Tedavinin amacı gut ataklarının ve komplikasyonlarının önlenmesidir.
-Akut gut artriti geliştiğinde ağrı ve inflamasyonu gidermek için; steroid olmayan ağrı ve inflamasyon giderici ilaçların (naprosin, diklofenak, indometazin gibi tedaviler) mide korunarak verilmesi gerekiyor. Kolşisin tablet günde 3 veya 4 adet (6-8 saat ara ile) alınabilir. Altta yatan koroner problem veya böbrek fonksiyon bozukluğu gibi yandaş hastalık durumlarında kortikosteroid, tercihen eklem içine enjeksiyon veya düşük doz ağızdan kullanılabilir.
-Gut komplikasyonları ve atak gelmesini önlemek için; ürik asit üretimini azaltan ilaçlar; allopurinol ve febuxostat (allopurinolü tolere edemeyen hastalarda Sağlık Bakanlığınca karşılanıyor) kullanılabilir. Allopurinolün, kan hücrelerinde azalma ve cilt döküntüsü, yan etkilerine neden olabilir. Düşük doz kolşisin kullanımının (günde 1-2 tablet), gut ataklarını azalttığını gösteren çalışmalar vardır.
-Ürik asit atılımını artıran ilaçlar; probenesid – vücuttan böbrekler yoluyla ürik asit atılımını artırır. Döküntü, mide ağrısı ve böbrek taşı gibi yan etkileri olabilir.
Yaşam stili ve diyet konusunda neler önerilebilir?
-Günde 8-16 bardak su içilmeli veya eş değeri sıvı (2-4 litre) alınmalı.
-Alkolden kaçınmalı (özellikle bira),
-Kilo kontrolü çok önemli,
-Orta miktarda protein tüketilmeli ve pürinden zengin gıdalara dikkat edilmeli, doymamış yağ tüketilmeli-doymuş yağlardan kaçınılmalı,
-Günlük et, balık ve kümes hayvanlarından 113-170 gramı geçmemeli.