Paylaş |
|
Tweet |
Kulak çınlamasını kendi aramızda ‘Biri beni andı.’ diye yorumlarız ama tıp dilinde kulak çınlamasına ‘tinnitus’ denir ve genelde önemsiz olan bu çınlamalar, nadir de olsa altta yatan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Çınlama sürekli hale geldiyse, uykusuzluk, dikkat bozukluğu, baş dönmesi gibi belirtilere neden oluyorsa veya herhangi bir şekilde günlük yaşantınızda sorun teşkil etmeye başladıysa, kulak burun boğaz doktoruna başvurmanız gerekir.
Kulak çınlamasından şikayetçi olan kişiler çınlamayı farklı şekillerde, ancak kendilerine göre tarif edebilirler çünkü çoğunlukla bu ses dışarıdan duyulamaz. Uğuldama, vınlama, vızıltı, çınlama şeklinde, şiddeti kişiden kişiye değişen ve kulakta veya bazen de ‘kafanın içinde’ duyulan bir ses olarak tanımlandığı olur. Kulak çınlaması genel olarak başkaları tarafından duyulamaz ancak ender de olsa, dışarıdan da duyulabilen çınlamalar vardır. Sıra kulak çınlamasının neden kaynaklandığına geldiğinde, sayılabilecek belli başlı nedenler olmasına karşın, bazı çınlamaların kaynağının belirlenemediği de olur.
Siz de alttaki video ile Kulaklarınız ne kadar yıpranmış test edin. (Hoparlörün sesinin normal yükseklikte açık olduğundan emin olun, yoksa hiç birşey duyamazsınız)
İşitme Kaybı
Yaşın ilerlemesiyle birlikte doğal olarak ortaya çıkan işitme kaybı, işitme sinirlerinin hassasiyetinin azalmasına ve kulak çınlamasına neden olur. Gençlerde ise sürekli gürültülü ortamlarda bulunmak, yüksek sesle ve kulaklıkla müzik dinlemek ya da gürültülü iş makinelerine yakın çalışmak gibi nedenlerden kaynaklanan işitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir.
Kulak Çınlamasının Diğer Nedenleri