Paylaş |
|
Tweet |
Okullarda florürlü diş cilası uygulaması başlatılmış. İşte Florürün zararları ve çocuklarda yaptığı etki.
ANNE VE BABALAR FLORÜRE HAYIR DEYİN! ÇÜNKÜ FLORÜR ZARARLI!
Bir takipçimizin sayfamızda paylaştığı, okul öğrencilerine florürlü diş verniği uygulanmasıyla ilgili bilgilendirme yazısı ve onay formunu görünce gerçekten büyük üzüntü duyduk. İlk aklımıza gelen “gelişmekte olan” (aslında geri kalmış daha doğru) ülke olmak böyle oluyor düşüncesi oldu. Gelişmiş ülkelerde terk edilen bir uygulama, florürle dişleri korumak, bizde uygulanmaya başlanıyor.
Florun zararlı olduğunu biliyor ve uzun bir süredir florürlü diş macunu kullanmıyoruz. Biz yetişkin olarak flordan kaçınıyorken gözümüzün bebeği çocuklarımızın dişlerinin florla kaplanacak olması bize göre kabul edilemez. Konuyla ilgili biraz araştırmak istedik. Çocuklarla ilgili bir konu olduğu için ilk aklımıza gelen çocuk metabolizma uzmanı rahmetli Prof. Dr. Ahmet Aydın hocamızın ne söylediğine bakmak oldu. Kendisine sorulan “Flordan sanki bir zehirmiş gibi bahsediyorsunuz. O kadar zararlı mı flor?” sorusuna bakın hocamız nasıl cevap vermiş:
“Evet flor bir zehir. Bir kere doğada bulunan flor, kalsiyum florür; tabletlerde kullanılan ise kimyasal bir atık olan sodyum florür. Kalsiyum florür bağırsakta çok az emiliyor, bu nedenle toksik etkisi de çok az. Halbuki sodyum florür bağırsaktan çok emiliyor ve bir yığın zararı var. Bazıları şunlar:
• Flor 60’tan fazla enzimi inaktive eder.
• Flor bağışıklık sistemini çökertir; enfeksiyonlara karşı direnci düşürür.
• Flor kanserojen özelliklere sahiptir.
• Flor toksisitesinde dişlerde siyah lekelenmeler (florozis), kemik ve diş bozuklukları olur.
• Flor nörotoksik bir elementtir.
• Yapılan çalışmaların çoğu, su florlaması yapılan bölgelerde kanserin daha fazla görüldüğünü göstermektedir.
• Flor insan pineal bezinde birikmektedir. Hayvan çalışmalarında florürünmelatonin sentezini azalttığı ve erken puberteye neden olduğu gösterilmiş.
• Florun üreme sistemine zarar verdiği görülmüştür.
• Flor tiroid hormon sentezini azaltarak hipotiroidiye yol açabilir.
• Flor kullanılması, kalıcı dişlerin çıkmasını geciktirmektedir.
• Flor fare beyninin belirli alanlarında birikmekte, davranışları ve öğrenme kapasitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
• Yüksek dozda flor çocuklarda zeka geriliğine yol açmaktadır.
• Flor kemik kırıklarını artırmaktadır. ”
Bu konuyu Sağlıklı Yaşıyoruz Danışma Kurulu üyelerinden Anestezi & Yoğun Bakım & Akupunktur Uzmanı Kinezyolog Dr. Ergün Turan’a sorduğumuzda kendisinin yanıtı aynen şöyle oldu:
“Flor insan için lazım bir element değil. Florlu su içenlerde %95,florsuz su içenlerde %54 oranda çürük görülmüş. Birkaç dakikada lokal flor uygulanmasının dişe hiç faydası yok çünkü dişe faydasının olabilmesi için bir maddenin kan yoluyla dişe gitmesi lazım. Lokal uygulamanın dişe bir faydası yok ama ağızdan emilerek tiroiddeki iyodu yerinden sökerek kendisi geçmekte ve hipotiroidiye sebep olmaktadır. Flor vücutta birçok enzimi de inhibe etmektedir. Hipotiroidide kolesterol yükselmekte ve onun için statin kullanılmakta ve kas nekrozu, depresyon, kas zayıflığı, hafıza bozuklukları meydana gelmektedir.”
İşte çocuklarımızın dişlerine uygulanmak istenen flor bu kadar zararlı bir maddeymiş. Tabii ki bu uygulama iyi niyetle, çocuklarımızın dişlerini korumak için yapılmak isteniyor. Ancak florun diş çürüklerini önlemediği çeşitli araştırmalarla gösterilmiş. Avrupa ülkelerinin çoğunda şebeke sularına flor katılması uygulamasından vaz geçilmiş. Hala pek çok eyaletinde uygulamanın devam ettiği ABD’de ise bu uygulamadan vaz geçilmesini talep eden kampanyalar var. Sağlıkla ilgili çok önemli bilgiler veren dünyanın en çok okunan web sitesinin kurucusu Dr. Mercola bu kampanyalara yazılarıyla destek oluyor.
Dr. Mercola’nın bu konuda yazdığı yazıları okuduğumuzda öncelikle sulara flor eklenmesinin diş çürüklerinde hiç de azalma meydana getirmediğinden söz ettiğini gördük. (Ayrıca Ahmet Aydın hocamızın söz ettiği yukarıda alıntıladığımız zararlardan benzer şekilde Dr. Mercola’nın da bahsettiğini okuduk. Bir makalesinde Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmayı referans göstermiş. Bu çalışmaya göre fazla flor eklenen suyu olan şehirdeki çocukların %15’inde zekada gerileme işaretleri görülüyorken az florlu suyu olan şehirde çocukların %6’sında zekada gerileme işaretleri bulunmuş.
Yaptığımız kısa araştırma sonucunda dişleri korumak, diş çürüklerini önlemek için florun veya sentetik florlu bileşiklerin hiç etkili olmadığına bir kez daha ikna olduk. Etkili olmadığı gibi çok ciddi zararlar verecebileceğinin farkına varmış bulunuyoruz. O nedenle tüm anne babalara bu uygulamayı reddetmelerini, reddetme gerekçesi olarak da “Zararlı olduğunu düşünüyorum.” seçeneğini işaretlemelerini öneriyoruz. Çocuklarımızın dişlerini korumak istiyorsak Prof. Dr. Ahmet Aydın hocamızın tavsiyelerini yerine getirelim
• Şekerli ve rafine gıdaları (bisküvi, ekmek, nişasta, hamur işleri) azaltın.
• İşlenmemiş ve mümkün olduğunca doğal gıdaları yiyin. Çocuklarınızı biberonla beslemeyin. Dişlerin iyi gelişmesi için yarı-katı ve katı veya kemirilen gıdalara erken başlatın.
• Diş fırçalama alışkanlığını erken yaşlardan itibaren verin.
• Çocuğun macunu yuttuğu dönemde, flor içeren diş macunlarını kullandırmayın.
• Çocuklara flor tabletlerini hiç vermeyin.
Sözün özü: Biz evlerimizde florürlü diş macunu bile kullanamazken birileri çocukların dişlerini florürle kaplamaya çalışıyor, buna hep birlikte dur diyelim