Paylaş |
|
Tweet |
Her geçen gün doğanın eşsiz güzelliklerinden bir yenisini daha öğreniyor, her seferinde hem hayretler içinde kalıyor hem de faydalarını görünce koşarak marketlere, pazarlara, aktarlara gitmek istiyoruz.
Bu kez de pazar alışverişi sırasında karşımıza çıkan dikenli incirle tanıştıracağız sizi. Çünkü henüz tanışmadıysanız mis gibi tadını denemenin, listelere sığmayan faydalarından yararlanmanın tam zamanı şimdi.
Kaktüsgiller familyasının pek tatlı üyelerinden dikenli incir. Halk arasında Frenk inciri, Hint inciri, lap inciri hatta kaynanadili gibi çeşit çeşit adı var. Bakırköy pazarında bizim karşımıza dikenli incir olarak çıktı mesela. Kendisi; hafif yeşil, sarı, turuncu ve hatta kırmızı renklerde 5-10 santimetreyi geçmeyecek uzunlukta dikenli bir meyve. Elbette tezgahlara çıkmadan dikenlerinden büyük ölçüde kurtulmuş oluyor ama yine de alırken dikkat etmekte fayda var.
İçi nasıl derseniz, yoğun bir turuncu ya da kırmızıya çalan bir renge sahip. Oldukça sulu bir meyve. Biz tadını daha çok dut ve kavun arası bir lezzete benzettik. Anlayacağınız, oldukça lezzetli. İçinde çokça çekirdek bulunduğunu da söyleyelim. Yerken ağzınıza gelen bu irice tohumlardan çok da korkmanıza gerek yok ancak aşırı tüketiminden kaçınmanız önemli.
Nerelerde yetiştiğine gelirsek, aslında kendisi doğada kendi kendine yetişiyor. Kaktüsgillerden olduğu için elbette sıcak iklimleri daha bir seviyor. Bu yüzden ülkemizde daha çok Akdeniz’de ve Ege’de, özellikle Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay çevresinde sıkça rastlanıyor. Şu sıralar tam da yenecek olgunluğa ulaşmış oluyor.
-Kaliteli protein içerir,
-Antioksidanlardan zengindir,
-Potasyum, fosfor, sodyum, kalsiyum, magnezyum içerir,
-Kırmızı rengini aldığı antosiyanin sayesinde;
-Kanser oluşumunu önler,
-Kan akışını düzenler,
-Göze iyi gelir.
– Özellikle yaz aylarında yaşanılan yorgunluk, bitkinlik ve sıcaklardan bunalma gibi şikayetilerinin oranını azaltır. Kişilerin daha zinde olmasını sağlar.
– İçerisindeki şeker oranı kandaki insülin değerlerini etkilemediğinden şeker hastalarınında rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir.
– Dikenli incir kolestrolü de düşürmeye yardımcı olur.
– Vitamin ve minarel bakımından zengin olan bu meyve ciltteki genç hücrelerin sayısını artırarak yaşlanmayı geciktirir. Aynı zamanda birçok cilt ilacının da ham maddesidir.
– Dış faktörlerin etkileri ile güçsüzleşmiş saç hücrelerini yenileyerek, saç hacmini ve parlaklığıı artırır.
– İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun süre tokluk hissi verdiğinden zayıflamak isteyen kişilerin diyet listelerindeki meyveler arasında yerini alır.
– Düzenli olarak her gün üç tane dikenli incir yerseniz mide ve bağırsak hastalıklarına bağlı gelişen; kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz.
Dikenli incir, satıcılar tarafından özenle kabuğundan sıyrılarak ikram ediliyor. Evinize alacaksanız elbette nasıl soyulduğuna iyice bir bakmanız, kendinizi dikenlerden uzak tutarak önce iki yanından ardından da ortasından bölerek kabuğundan ayırmanız gerekiyor. Satıldığı tezgahlarda olan buzlardan da anlayacağınız gibi genel olarak soğuk tüketilmesi öneriliyor. Yaz sıcaklarında ferah ferah iyi gidiyor. Yemek istemeyenler ise dikenli incirin suyunu sıkıp içmeyi tercih edebiliyor.
Bu lezzetten tüm yıl yararlanmak isterseniz dikenli incir reçeli ya da marmelatı yaparak da tüketebilirsiniz.
Yemek dışında kullanıldığı yerler arasında ise ilk sırayı kozmetik sektörü alıyor. Özellikle nemlendiricilerde ve cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılıyor.
Hep diyoruz ya “Her şeyin fazlası zarar” diye, işte yine bu söz geçerli dikenli incir için. Çünkü içindeki irice çekirdeklerin, meyvenin fazla tüketilmesi durumunda vücuttan atılması zorlaşıyor ve bağırsakta birikerek rahatsızlık yaratabiliyor.
Bunun dışında dikenli incirin bir zararı bilinmiyor ama kesinlikle kontrollü ve aşırıya kaçmadan yemek gerekiyor. Günde 1 tane yendiğinde faydalarından zaten yararlanabiliyorsunuz ancak 5 taneden fazla yenmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor.