Naftalinin Zararları

Paylaş
 

Naftalinin Zararları, Maden kömürünün damıtılması ile elde edilen naftalin piyasaya tablet veya toz halinde satılmaktadır. Uzun süre kullanmayacağımız yünden yapılmış yatak, yorgan, halı ve giysilerimizi güve ve diğer zararlı haşerelerden korumak amacı ile kullandığımız naftalinin insan sağlığına bir çok zararı vardır.
Naftalin uzun süre kapalı bir ortamda solunması, naftalini kullandıktan sonra ellerinizdeki etkisini temizlemeden gıda maddelerine dokunmak veya tablet naftalinleri çocuk veya bebeklerin şeker zannederek yutması en çok görülen naftalin zehirlenmeleri arasındadır.
Naftalin bir çok Avrupa ülkesinde kullanımı, evlerde bulundurulan bir tür zehir olması sebebi yasaklanmıştır. Evet kesinlikle yanlış okumadınız, naftalin evlerimizde bulundurduğumuz hem çocuklarımızın ve kendi sağlığımızı ve hatta canımızı tehlikeye sokan bir çeşit zehirdir. Naftalin, hava ile temas eder etmez sıvıya dönüşmeden çok kısa bir sürede gaza dönüşmektedir. Bu gaz da soluduğumuz havaya yayılarak, ev gibi dar mekanlarda zehirlenme olasılığını artırmaktadır.
naftalinin-zararlari

Naftalinin bazı zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Naftalin sigaranın içinde bulunan zararlı maddelerden biridir ve kokusunun bağımlılık yapıcı etkisi vardır. Kokusunu bir çok kişi sevmese de bazı insanların hoşuna gitmektedir. Fakat naftalinin uzun süre solunması kırmızı kan hücrelerinin ölmesine neden olmaktadır.
  • Naftalin, solumak veya dokunmak yolu ile bir şekilde temas eden insanlarda kusma, baş dönmesi, ve bayılma gibi durumlar görülmektedir.
  • Naftalinin çıkardığı zehirli gaz Akciğerler de tahribata neden olmaktadır.
  • Naftaline dokunan bir insan yanlışlıkla elini gözü ile temas ettirirse, gözleri çok ciddi manada zarar görür. Bu duruma maruz kalan bir kişinin hemen gözlerini bol su ile yıkayıp, derhal bir sağlık kuruluşuna baş vurması gerekmektedir.
  • Naftalinin etkilerine uzun süre maruz kalan insanlar, başta gırtlak kanseri olmak üzere bir çok kanser hastalığına maruz kalabilirler.

Naftalin insan sağlığına çok zararlı ve zehirli bir maddedir. Evlerimizde eşyalarımızı korumak için, naftalin yerine rendelenmiş sabun, marketlerde satılan sabun tozu, zehir içermeyen ve bitkisel olan, böcek ilaçlarını kullanmak çok daha iyi olacaktır. Üstelik naftalin ile korunan eşyalar, kullanmak için tekrar çıkarıldığında, ağır kokusundan dolayı yıkamak zorunda kalınır. Toz sabun veya bitkisel ürünler kullandığınızda ise, böyle bir sorun ile karşılaşmamış olursunuz.

“SOLUNDUĞU ZAMAN CİDDİ ZARARLARI VAR”

Kadınların güve (pul kanatlılardan bir böcek) oluşmasını engellemek ya da kötü kokuları gidermek için çamaşırlar, halılar ve kıyafetlerin arasına, lavabolara naftalin koyduğunu gözlemlediğini dile getiren Özdemir, hiç sıvılaşmadan katı halden gaz haline geçen ve tekrar katılaşan naftalinin özellikle solunduğu zaman ciddi zararları bulunduğunu kaydetti. Özdemir, “Naftalin, ölüm saçan bir kimyasaldır. En tehlikeli kimyasal madde, naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir. Hiçbir evin içerisine konmaması lazım. Çocuklardan zaten uzak tutulmalı ama büyükler için de sakıncalı bir madde” dedi.

KANSER YAPABİLİR

Solunduğu zaman direkt akciğerlere giden naftalinin sindirim yolu ya da akciğerde kanser yapma olasılığının yüksek olduğuna dikkati çeken uzmanlar, “Zehirli olan, toksik olan kimyasal maddelerin birinci sırasındadır, ikinci değil. Kesinlikle evlere alınmamalı hatta marketlerde bile satışı yasaklanmalı. Kanser yapabilir değil, kesinlikle yapar. Maruz kalma süresi ve kişinin bağışıklık sisteminin zayıflığı da bunda bir etkendir. Mesela evlerde halının içine koyuyoruz. Kışın halıyı açtığınızda hiç içinde naftalin görmezsiniz. O naftalin nereye gitti. O naftalinin tamamını soludunuz, ciğerlerinize gitti”

Siz de naftalin kullanıyorsanız hemen bu alışkanlığınızdan vazgeçin ve evde dolaplarda, çekmecelerde, kıyafet ve eşyaların arasındaki bütün naftalini atın çöpe.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar