Paylaş |
|
Tweet |
Yün aslında hepimizin bildiği koyun, keçi ve devenin tüylerine verilen isimdir. Asıl olarak bilinen yük ise genellikle koyun yünüdür. Erkek koyun yani koç ile dişi koyunun tüyleri birbirinden farklıdır. Bu demektir ki yünleri de birbirinden farklı yapıdadır.
Dişi koyunun yününün barındırdığı manevi ve maddî hasar diğer yün çeşitlerinde bulunmamaktadır.
Koyunlar çoğunlukla namaz vaktinde uyandıkları için üzerlerine direkt olarak güneş doğmaz. Koyun beslemenin ciddi bir manevi uğur olduğuna inanılır. Bereketlidir… Elinizin bollaşmasını sağladığına inanılır.
Modern çağın getirisi olan ve neredeyse hepimizin hayatının hemen hemen her alanında kullandığı cep telefonu, modem, kumanda gibi elektronik cihazlar radyasyon yayar. Yün ise bu radyasyonu emer ve vücudumuzun zarar görmesine engel olur. Bu nedenle kullandığımız yorgan, yastık ve döşeğin koyun yününden olmasına özen göstermeliyiz. Çünkü, uyuduğunuz süre zarfında da, cep telefonu ve internet bağlantısı cihazlar sürekli sinyal alır verir. Vücudumuz ve özellikle de beynimiz yayılan bu radyasyondan ciddi zarar görür. Eğer uyurken kullandığınız yastık, yorgan gibi malzemeleriniz koyun yününden yapılmışsa bu zarar en aza iner.
Koyun yününden yapılmış yorgan, yastık ve döşek kullanırsanız, sabah uyandığınızda dinlenmiş olduğunuzu fark edeceksiniz. Bunun nedeni koyun yününün, vücutta biriken negatif enerjiyi emmesidir. Böylelikle vücudumuzda hissedilen yorgunluk üzerimizden kalkmış olur.
Aslında gün boyunca koyun yününün dinlendirici etkisinden faydalanmak çok kolay. Bunun için evimizde, iş yerimizde, arabamızda koyun yününden yapılmış minder ve postlar kullanabiliriz. Oturacağımız yerin üzerine sermek ve daha sonra oturmanız son derece faydalıdır. Özellikle oturarak çalışanlar için çok faydalıdır. Ofis çalışanları, masa başı iş yapanlar, uzun yol şoförleri buna dikkat etmelidir.
Soğuğu geçirmez ve bu sayede koyun yününden yapılmış ürünler yazın serin, kışın sıcak tutan özelliktedir. Eğer yazın yorgan örtüp uyumak istiyorsanız koyun yününden yapılmış yorganı kullanabilirsiniz. Koyun yünü nefes alıp verme özelliğine sahiptir ve bu nedenle ısıyı tutmaz.
Dolayısıyla kolay ıslanmaz, ama ortamda bulunan fazla nemi emer ve nem oranını doğal olarak düzene sokar.
Ateşe, aleve karşı dirençli ve dayanıklıdır.
Alerjik ortamların oluşmasına sebebiyet vermez.
Yün terletmez, teri emer, ter yapmaz.
Romatizma ağrılarına iyi gelir.
Yünden elektrik geçmez, yani yalıtkandır. Çobanların konakladığı kepeneğin içinde yağmur, dolu, kar ve her türlü soğuktan korunurlar. Aynı zamanda kepenek içindeyken yıldırım isabet etmez.
Yalnız yün lifleri içinde “güve” bulunur. Dışarıdan bulaşmazlar. Güveyi yok etmek oldukça zordur. Çoğalmaması için naftalin kullanmak gereklidir. Naftalin kokusunda çoğalamazlar. Sıcak mevsimlerde hareketlenir, soğukta ise hareketsizdirler.
Yün çorap, fanila, gömlek giymeli, yün eldiven takılmalı…
Yün kuşak muhakkak kullanılmalı.
Mevsim fark etmeksizin saf yün kazak giyilmeli.
Saf yün battaniye kullanılmalı…
Sağlığınız için oldukça faydalıdır.