Paylaş |
|
Tweet |
Eklem Ağrısına Ne İyi Gelir – Eklem ağrılarına doğal çözüm
Sabahları parmak, bilek, kol ya da bacak eklemlerinizde şiddetli ağrılar ile uyanıyorsanız romatoid artrit (RA) hastalığına yani eklem iltihabına yakalanmış olabilirsiniz. Eklem iltihabında hareket esnasında eklemlerden çatırtı sesi de gelebilir. Kıkırdak veya kemik ve eklem arasında kısım hasar alır ve kemiklerin sürtünmesi artar. Bu da ağrıya ve çatırtı seslerine neden olur. Eklem iltihabı için günümüzde kalıcı bir tedavi olmasa da isterseniz evde yapabileceğiniz bitkisel çözümlerle ağrı çekmeden hayatınızı normal şekilde sürdürebilirsiniz.
Eklem iltihabı için kürler:
Eklem şişmesine ne iyi gelir : Bezelye kürü
Bezelye içerisinde bulunan A, B, C ve E vitaminleri, demir, kalsiyum ve potasyum nedeniyle eklem ağrılarına oldukça iyi gelen bitkisel bir çözümdür. Ayrıca düşük yağlı bir gıda bezelye protein ve lif açısından da zengindir.
Gerekli Malzemeler:
3 yemek kaşığı bezelye
250 ml su
2 diş sarımsak
Bir tutam tuz (İsteğe bağlı)
Bir tutam karabiber (İsteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Yeşil bezelyeyi geceden ıslatın.
Sabah bezelyeyi süzerek içerisine ezilmiş sarımsakları ekleyin. Bu karışımı bir avuç olarak günde 2 kez tüketin. İsterseniz tat vermesi için tuz ve karabiber de ekleyebilirsiniz. Eklem ağrılarına iyi gelen bitkisel kürü en az 2 ila 3 ay kadar devam sürdürmelisiniz.
Zerdeçal: Eklem ağrılarına doğal çözüm
Çok sayıda araştırma, zerdeçalın ağrı ve eklem şişlikleri ve eklem hassasiyetlerinde eklem iltihabını azaltarak ağrıyı ortadan kaldırdığını ortaya koymuştur. Ve zerdeçalın hiçbir yan etkisi yoktur. Zerdeçala alerjiniz yok ise dilerseniz içeceklerinizin içine ekleyerek tüketebilirsiniz. Örneğin akşamları süt ısıtıp zerdeçal ekleyerek içebilirsiniz.
Kara kimyon (Hint kimyonu)
Flavonoidler ve antioksidanlar dolu olan siyah kimyon iltihap kurutucu bileşikler içeren mükemmel bir baharattır. Salisilik asidi yok ederek acıyı hafifletir.
Kullanımı:
2 çay kaşığı kara kimyonu bir bardak suya ekleyin. Suyu azalana kadar karışımı kaynatın. Ardından soğumaya bırakın. Bu karışımı günlük olarak yatmadan önce ve sabah uyandıktan sonra içebilirsiniz.
Rezene: eklem ağrıları için bitki çayı
Rezene içinde fito besinler ile antioksidan özellikleri barındırır. İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olurken içeriğindeki C vitamini sayesinde eklem iltihabını tedavi edici özeliği de vardır. Rezenenin çayı yaparak içebilir, yemeklerinize ekleyerek baharat olarak da kullanabilirsiniz.
Rezene çayı yapılışı:
1 tatlı kaşığı rezene tohumunu alın ve sıcak bir su içersinde bekletin. Kesinlikle kaynatmayın. Sadece ezilmiş rezene tohumu bir kaba koyun ve üzerine sıcak su dökün. 10 dakika kadar dinlendirin. Günde 2 ya da 3 kez tüketebilirsiniz. Rezene hoş kokusu ve tadı olan bir bitki olduğu için tatlandırıcı kullanmanıza da gerek kalmayacaktır.
Çemen otu tohumu
Lif ve protein açısından zengin bir bitki olan Çemen otu tohumu; demir, A vitamini, B1 vitamini, C vitamini, fosfat, flavonoidler, saponinler, trigonelline ve diğer alkaloidleri kapsayan geniş bir bileşen grubuna sahiptir. İltihap giderici (anti-enflamatuar) özellikleri bu tohumları eklem ağrıları için de kullanabilirsiniz.
Bir çay kaşığı çemen tohumunu geceden ıslatın. Sabah suyunu süzerek tohumunu çiğneyin. Tadı biraz acı olsa da çemen otu tohumu eklem ağrılarına hızlıca etki eder. Eğer tadı çok acı gelirse bir bardak su ile birlikte ilaç gibi yutabilirsiniz. Çemen otu tohumunu toz olarak kullanmak isterseniz 1 bardak sıcak su ile karıştırarak da içebilirsiniz. Bu uygulamayı düzenli olarak 2 ya da 3 ay yaparsanız eklem ağrılarınızda kesin olarak kurtulabilirsiniz.
Eklem Ağrıları İçin Doğal Çözümler ve Tarifler
İhtiyacınız olanlar:
Zencefil tozu-50 gr
Çemen tozu tohumu -50 gr
Zerdeçal – 50 g
Hazırlanışı:
Çemen otu, zerdeçal ve zencefil tozunu bir kap içerisinde iyice karıştırın. Hava geçirmez bir kaba koyarak nem almayan bir yerde saklayın. Her sabah ve akşam bu karışımdan bir tatlı kaşığı alın. Ilık su ile karıştırın ve için.
Hardal yağı ve kafur
Eklem ağrıları ve şişmiş eklemler için bitkisel yağlarla masaj yapabilirsiniz. Bu en eski yöntemlerden biridir.
İhtiyacınız olanlar:
Hardal yağı-1 fincan
Kafur – 10 g
Hazırlanışı:
Bir tencereye koyduğunuz hardal yağı üzerine kafuru ekleyin. Birlikte kaynatın. 15 dakika kadar ılınmasını bekledikten sonra ağrıyan ve şişen eklem bölgelerine dairesel hareketler ile masaj yaparak uygulayın.
Susam
Susam içeriğindeki yağ asitleri, kalsiyum, magnezyum ve bakır, eklemlerdeki yangı, ağrı ve iltihabı azaltılmasında yardımcı olur. Bu nedenle eklem ağrıların azalması için kullanılabilir. Yemeklerinizin içerisine susam tohumu serpebilir ya da susam kürü yaparak doğrudan içebilirsiniz. Bir bardak su içerisinde susamları geceden ıslatın. Bu tohumlar ile birlikte suyu her sabah içebilirsiniz.
Eklem ağrıları için bazı bitki ve meyve suları:
Eklem ağrılarından kurtulmak için gün içerisinde bazı meyve ve bitkilerin sularını içebilirsiniz. Örneğin maydanoz, brokoli ve ıspanak beta-karoten gibi iltihap giderici bileşenler içerir ve bu bitkilerin suyunu içerek eklem ağrılarını yok edebilirsiniz. Aynı şekilde havuç, elma ve zencefilde bulunan bakır ve bromelain enzimi bakımından zengin olan ananas da suyu içilmesi gereken meyveler arasındadır.
Meyve ve sebze suyu karışımları:
Havuç, kereviz ve lahana suyunu karıştırarak bir tutam maydanoz ekleyin. Geceden ince ince dilimlediğiniz patatesleri kabuklarıyla bir bardak suda ıslatın. Sabah süzerek suyunu için. Ayrıca vişne suyu, havuç, pancar ve salatalık suyu, turp ve sarımsak suyu da eklem ağrılarına iyi gelen bitkisel çözümler arasındadır.
Eklem ağrıları için diyet listesi
Bazı besinler eklem ve vücut iltihabını olumsuz yönde etkileyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kendinize bir diyet listesi oluşturabilirsiniz. Öncelikle düşük yağlı, düşük kolesterol içeren sebze ve tahıl kompleks karbonhidratlar tüketmelisiniz. Bu şekilde eklemlerde oluşan iltihap yavaş yavaş yok olur ve küçük arterlerdeki yağlar erimeye başlar.
Diyette uymanız gereken noktalar:
Vücudunuzun detoksa ihtiyacı vardır. Bu nedenle her sabah ve akşam bir bardak ılık su içerisine 1 çay kaşığı bal ve 2 çay kaşığı limon suyu ekleyerek karıştırıp için. Gaz üretmenizi sağlayan ve şişkinliğe neden olan gıdaları tüketmekten mümkün olduğunca kaçının. Diyet listenizde özellikle lahana, karnabahar, ıspanak, brokoli ve patates yer almamalı.
Sebze çorbaları ve yine sebze sularından bol bol tüketebilirsiniz. Çünkü antioksidan ve iltihap sökücü maddeler barındıran sebzeler eklem iltihabının oluşmasını engeller. Örneğin, havuç suyu, salatalık suyu ve vişne suyu tüketerek eklem iltihabından korunabilirsiniz. Salatanızı yerken kesinlikle çok tuz koymamalısınız. Mümkünse tuzsuz sadece limon suyu ile salatanızı tatlandırın.
Meyvelerde bolca tüketebilirsiniz. Özellikle her gün bir elma, portakal, üzüm ve papaya tüketebilirsiniz. Kabak bitkisi de içerisinde bolca iltihap kurutucu maddeler bulundurur. Bu nedenle haftada en az bir akşam kabak yemeği yerseniz eklem ağrılarınız kısa sürede geçecektir. Baharatları yemeklerde sık sık kullanabilirsiniz. Fakat baharatları pişirmemeye özen göstermelisiniz. Pişirdiğinizde içerisindeki yararlı maddeleri yok etmiş olursunuz. Özellikle kimyon, kişniş, zencefil, şeytantersi, sarımsak, rezene ve zerdeçal gibi baharatları kuru halleri
ile pişirmeden tüketiniz.