Skolyoz Nedir?

Paylaş
 

İnsanoğlunun omurgası üstüne bakıldığı zaman düz olmadığı görülür. Özellikle yan taraftan bakıldığında görülen de tam düz olmamasıdır. İnsan boynunun olduğu bölge ile belinin bulunduğu taraflarda çukurum vari bir yapı vardır. Bu çukurluğa LORDOZ denilmektedir. Omurganın insan sırtında bulunan çıkıntının adı halk arasında kamburluktur. Omurga bu bölgede çıkıntı şeklindedir. Buna tıp dilinde KİFOZ denir. Yan itibarı ile düz durmayan ve görünmeyen omurga, arka taraftan baktığında düz görülür. Skolyoz tabir edilen rahatsızlık ise, omurga eğikliğidir. İnsan omurgasının ya sağ tarafa ya da sol tarafa doğru meyletmesi neticesi oluşan eğiklik anlamı taşır. Tedavi edilebilir bir sağlık problemi olarak dikkat çeker.

Skolyoz Hastalık mı Bulgu mu?

Hastalık olarak hekimler tarafından görülmeyen Skolyoz, bir bulgu olarak görülür. Bir hastalığa bağlı olarak bir takım bulgular ortaya çıkar. Ateş ile ağrı bunlardan en başta gelendir. Bir takım hastalıkların da skolyoz rahatsızlığına sebep olabileceği noktasında uzmanlar görüş bildirir. Sağlık içeren bir omurganın üstünde oluştuğu tespit edilen biçimsel yönlü bozuklukların genel adı olarak skolyoz tarif edilir.

Ne belirli bir yaş gurubu ne de belirlenmiş bir hastalığın neticesi ortaya çıktığı söylenebilir. Hem farklı yaş hem de omurganın farklı bölgelerinin üstünde görülebilme olasılığı olan bir rahatsızlıktır. Bir skolyoz, iki değişik hastada aynı sebepten ortaya çıksa dahi aynı süreçleri geçirerek seyir etmemesi ile bilinir. Skolyoz rahatsızlığı kişiye özgüdür. Herkeste farklı cereyan eder. Belirli bir tedavi yöntemi de dolayısı ile yoktur. Her hastaya kendine has tedavi yöntemi ile süreç yürütülür. Yöntem de kişiye özgüdür.

Toplumda Görülme Sıklığı

Toplum içerisinde görülme oranı her yüz kişide iki ila dört kişi arasındadır. En çok görülen skolyoz derecesi de kısmi ve hafif nitelikli olanlarıdır. Kızlarda erkeklere oran ile daha çok görülen bir rahatsızlıktır. Skolyoz tespit edilen hastalar arasında bu rahatsızlığı tedavi etmek gerekecek dereceye çıkma yüzdesi de her yüz kişide on olarak görülür. İdiopatik ile Nöromusküler ve Konjenital skolyoz olarak bir çok çeşidi bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar