Paylaş |
|
Tweet |
Çabuk uykuya dalmanızı sağlayan 6 yöntem size biraz garip gelebilir. Ama bunların hepsi denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmış yöntemlerdir. Yastığa kafanızı koyduğunuz gibi uyuyamıyorsanız bu yöntemler işinize yarayacak…
Saatlerce yatakta dönüp uykuya dalmakta zorlanmak sinir bozucu bir durumdur. İnsanı strese sokar. Hatta yataktan kaldırır yemek bile yemenize sebep olur. Başını yastığa koyar koymaz uyuyanları kıskanıyor sanız, size müjdeli bir haberimiz var. Uykusuz gecelere elveda!
İşte Çabuk uykuya dalmanızı sağlayan 6 yöntem
Balon üfleyin
İlk bakışta saçma gelebilir ama küçükken oynadığınız, şişede gelen ve üfleyince balon çıkaran oyuncakla oynamak daha çabuk uykuya dalmanıza yarıyor. Aslında bu derin nefes egzersizi gibi, vücudunuzu ve zihninizi sakinleştirmeye yarıyor.
Bunu yapmaz mısınız? O zaman bunu deneyin: rahat bir pozisyonda oturun, gözlerinizi kapatın ve 3-15 dakika boyunca nefesinizi saymaya odaklanın.
Aklınız başka bir yere gittiğinde ki gidecektir, nefesinizi tekrar baştan saymaya başlayın. Nepalli araştırmacılar, günde sadece birkaç dakika bu tür meditasyon yapmanın tansiyonunuzu ve nabzınızı düşüreceğini, anksiyeteyi yok ederek daha iyi uyuyacağınızı söylüyor.
Buda hoşunuza gitmediyse 4-7-8 tekniği olarak adlandırılan ve iddialara göre 60 saniye içinde uyutan tekniği deneyebilirsiniz. Yapacağınız şey çok basit. Burnunuzdan 4 saniye boyunca nefes alın. Aldığınız nefesinizi 7 saniye tutun. Sonra nefesinizi 8. saniyede ağzınızdan verin. Bu sıralamayı 3-4 defa tekrarlayın. Bu yöntem denildiğine göre ciğerleri daha çok oksijenle doldurabiliyor ve bu ilave oksijen de parasempatik sinir sistemini rahatlatıyor. Yöntemi geliştiren Amerikalı Dr. Andrew Weill rahatlatıcı etkisi nedeniyle bu yöntemin aynı zamanda anksiyeteye de iyi gelebileceğini belirtiyor.
Müzik dinleyin
Yumuşak ve sakinleştirici müzik dinlemek uykuya dalmanıza yardımcı olmakla kalmaz. Ayrıca uykunuzun uzunluğunu ve derinliğini de uzatır.
Araştırmaya göre düşük tempolu müzik tansiyon ve nabzınızı yavaşlatarak rahatlamanızı sağlar. Dalga seslerini veya yumuşakça düşen yağmur sesini dinlemek de aynı etkiyi gösterir.
Akşamları egzersiz
İşten sonra spor salonuna gitmek uykunuza iyi gelebilir. Yakın zamanda İsviçre’de yapılmış bir çalışmaya göre, yataktan 90 dk önce yoğun bir egzersiz programını tamamlamış olmak stres hormonu kortizol seviyesini düşürerek daha hızlı uykuya dalmayı sağlıyor.
Aklınızı dağıtın
Yatağınızı sadece uyumak ve sevişmek için kullanmanız gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Fakat okumak da iyidir.
Yatakta dönüp durmak stres vericidir ve vücudun adrenalin salgılayarak daha geç uyumasına neden olur . Aklınızı iyi bir kitapla dağıttığınızda vücudunuzun yorgunluğu ön plana çıkar.
Başa bir seçenek de kendinizi hipnotize etmeniz. 50 tane serbest atış yaptığınızı düşünün mesela. Canlandırma anksiyeteyi azaltarak beyindeki uyku mekanizmalarının çalışmasına yardımcı olur.
Çabuk uykuya dalmanızı sağlayan 6 yöntem
Saatten uzak durun
Işıkları kapattıktan sonra gecenin ortasında uyansanız bile saate tekrar bakmayın. Eğer bakarsanız ne kadar süredir yatakta olduğunuzu ve kalkmanıza ne kadar kaldığını düşünmeye başlayacaksınız. Şimdi uyursam 5 saat 21 dakika uyumuş olacağım. Bu anksiyete yaratır ve sizi uykuya dalmanızı daha da uzatır, zorlaştırır.
Saate bakma isteğinizi ışık vermeyen bir saat kullanarak veya saati yataktan ters tarafa çevirerek yok edin. Eğer telefonunuzu saat olarak kullanıyorsanız, çekmeceye koyun ki erişmesi daha zor olsun.
Liste yapın
Aklınızda çok şey mi var? Eğer günün sonunda stresli düşünceleri yok etmeyi başaramıyorsanız ertesi gün yapmanız gereken şeylerin bir listesini yapın. Çok endişeniz olduğunda beyniniz bütün bilgileri işlemeye çalışıntığından kapanamaz. Bu yüzden uykuya dalmanız zorlaşır, çünkü beyniniz aklınızı kurcalayan düşüncelerle meşguldür. Yatakta dönüp durursunuz, düşünmekten uyuyamazsınız. Yapmanız gerekenleri bir kağıt parçasına yazmak ise daha kontrolde olduğunuzu hissettirir ve beyniniz sonunda rahatlayabilir.
Etiketler:Çabuk uykuya dalmanızı sağlayan 6 yöntem, uyku, çabuk uyuma teknikleri, rahat uyku, pratik yöntemler, uyku getirici hareketler, uyku yapan egzersizler, uykusuzluk için tavsiyeler (kaynak kadınkahvesi.com)