Paylaş |
|
Tweet |
Diş beyazlatma yöntemleri : Dr. Recep Eşkar, diş beyazlatma işleminin hekim kontrolünde yapılması konusunda uyarıyor.
Dişlerin yapısındaki renklenmelerin veya koyu renkli dişlerin daha estetik bir görüntü vermek amacıyla beyazlatılması işlemi, ‘Bleaching’ olarak adlandırılır.
Bu yöntem, daimi dişlerin ağız içinde konumlanmasıyla birlikte (genellikle 12-13 yaş) her yaştan hastaya uygulanabilir.
Beyazlatma işlemi isteniyorsa, mutlaka aşınma-kırık-çatlak ve çürük olan dişler tedavi edildikten sonra ‘Bleaching’ yapılması gerekiyor.
Antibiyotik kullanımına bağlı olan renk değişiminde, beyazlatma işleminin etkisi sınırlıdır ve bu gibi durumlarda işlem 2-3 seans sürdürülebilir.
Beyazlatma işlemi bittikten sonra, dişlerin tekrar eski haline dönmemesi için 1 hafta boyunca sigara, çay ve renkli içecekler tüketilmemeli.
Bunlara dikkat edilirse ve sonrasında da azaltmaya gidilirse beyazlatma işlemi 2-3 yıl kalıcılık sağlayacaktır.
Beyazlatma işleminde “hidrojen peroksit”in kullanıldığını bu maddenin hekim kontrolünde, belirli dozlarda yapıldığında beyazlatma işleminin bir zararı olmaz.
Kullanılan ürünün içeriği ve dozunun ayarlanması çok önemli olduğu için beyazlatma işleminin kesinlikle hekim kontrolü ve gözetiminde yapılması gerekir.
Ancak hekim kontrolünde olmayan, eczaneden alınan ürünlerle bilinçsizce yapılan beyazlatmalar, dişlerde kalıcı zararlara (diş çekilmeleri, kalıcı diş hassasiyetleri, dişin dış yüzeyinin bozulması ve mine çatlakları gibi) neden olabilir.
BEYAZ DİŞLER İÇİN İPUÇLARI: Kalsiyumun dişlere faydası yıllardır bilinen bir gerçek.
Yemeklerden sonra ufak bir parça peynir yemenin diş minerallerini güçlendirdiğini ortaya koyan araştırmalar var.
Peynirden hoşlanmıyorsanız bir miktar süt ve yoğurt da yemeklerden sonra tercih edebilirsiniz.
Elma, havuç, ayva gibi sert meyveleri doğramadan, kabuğuyla yiyin. Bu sert meyveler doğal diş fırçası gibidir.
Dişe hiçbir zarar vermeden beyazlamasına yardımcı olur.
Kullanmanız gerekenler kadar kullanmamanız gerekenler de önemli. Limon ve sirkenin dişleri beyazlatmada kullanılması son derece yanlış. Asitli olduklarından ikisi de dişlere büyük zarar verebilir.
Halk arasında yaygın olarak bilinen bir diş temizleyicisi: Karbonat. Uzun vadede ideal diş beyazlatıcısı olmasa da kısa vadeli olarak tercih edilebilecek bir beyazlatıcıdır.