Paylaş |
|
Tweet |
Bazen bebeklere imrenmemek elde değil. Biz yetişkinler toplum içinde her çıkardığımız sese, söylediğimiz laflara dikkat etmek zorundayken, bebekler rahat rahat gaz çıkartabiliyor! Ama bunu bilerek yaptıklarını sanmayın, sinirim sistemleri anne sütünü hazmetmeye alışmaya çalışıyor.
Bebeğinizin sindirim sisteminde biriken gaz 2 nedenden oluşur. Bunlardan ilki bebeğinizin midesindeki yararlı bakterilerin anne sütü içindeki hazmedilmemiş besin maddelerini parçalarken ürettikleri gaz, ikincisi ise bebeğinizin ağlarken ve yutkunurken yuttuğu havadır.
Emzirilen çoğu bebek anneleri gaz yapmasıyla bilinen gıdalar ile beslendiklerinde fazla miktarda gazlı olurlar. Bu gıdalardan bazıları ise, brokoli, karnıbahar, lahana, fasülye ve soğandır. Eğer bu gıdalardan sık sık tüketiyorsanız ve bebeğinizde gaz problemi var ise, beslenmeniz içerisinde bu gıdaları azaltmanızı öneririz.
Bebeğinizin gaz ağrısını dindirmenin en kolay yolu, ona bu ağrıyı hiç yaşatmamaktır. Gazlı bebeklerde gaza karşı alabileceğiniz pek çok önlem bulunmaktadır. Bunlardan ilki bebeğinizi beslemek için onun ağlayarak beslenmek istemesini beklememektir. Çok acıkan bebekler hızlı bir şekilde süt emeceklerinden fazla miktarda hava yutarlar; bu da gaza neden olur. Eğer emziriyorsanız, böylesi bir durumda bebeğinizi bir kaç saniyeliğine memenizden ayırmanız süt akışını yavaşlatacak, onun da beslenme hızını azaltacaktır. Eğer bebeğinizi biberon ile besliyorsanız, biberon emzik deliğinin çok ufak veya büyük olmadığına dikkat edin.
Böylesi önlemlere rağmen bebeğiniz gaz ağrısı çekmekteyse, bebeğinizi sırt üstü yatırın. Karnını yavaş bir şekilde saat yönünde ovalayın. Eğer bebeğiniz bu pozisyonda rahat değilse onu kolik pozisyonu olarak da bilinen şekilde kolunuzun üstünde tutun ve yavaşça sırtını ovalayın.
Pek çok bebeğin beslenme sırasında gaz çıkarmasına yardım edilmesi onları rahatlatacaktır. Bunun için emzirmeye veya biberona ara verin ve bebeğinizi aşağıdaki 3 pozisyondan birine getirin.
Bu pozisyonlardan birinde olan bebeğin yavaş bir şekilde sırtını hafifçe ovalayın. Gazın sıkıştığını hissettiğiniz halde, bebeğinizin sırtına çok hafif bir şekilde avucunuz ile vurabilirsiniz.
Bebeğinizi beslemek genelde hoş bir deneyim olmakla beraber, bazı zamanlarda biraz kirli bir iş olabilir. Reflülü bebeklerde midenin içeriği (besin, salya, hava, mide asidi) yemek borusuna geri kaçar ve ağızdan akabilir. Reflü genelde yemek sonrası görülür çünkü yemek sonrası yemek borusunun alt kısmında bulunan ve mide içeriğinin yemek borusuna dönmesini engelleyen kas rahatlamış bir haldedir.
Yenidoğanlarda reflü genelde 4 ay civarında görülmeye başlar ve tüm bebeklerin hemen hemen %70ini etkiler. 6. aydan sonra genelde azalan bu durum, bebeklerin katı gıdalara geçişiyle beraber de tamamen kaybolur.
Fakat bazı bebekler tıbbi anlamda daha ciddi olan bir reflü sahibi olabilirler. Bu durumda reflünün sık sık meydana gelişi, yemek borusu epitel dokusuna zarar vermektedir. Eğer bebeğiniz sık sık kusuyorsa, veya ağzından mide içeriği akışı görülüyorsa, yemek yerken öğürüyorsa, bu konuda tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Hayat tarzınızda yapacağınız bir kaç değişiklik bebeğinizin reflüsünü azaltacaktır: