Bebeklerde Egzama Belirtileri

Paylaş
 

Egzama Nedir ?

Egzama deride görülen ve kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik, kuruluk ve döküntü yaratabilen kronik bir tıbbi durumdur. Egzama’nın neden oluştuğu tam olarak bilinemese de, alerji ve saman nezlesi gibi hastalıkların sık görüldüğü ailelerde daha sık egzamayla karşılaşıldığı bilinmektedir. Çevresel durumlara karşı alerjiler, hava durumu, gıdalar egzamaya neden olabilecek, ve egzama durumunu kötüleştirebilecek etkenlerden biridir. Bununla beraber egzama bulaşıcı değildir ve insandan insana geçmez.

Egzama çocuklarda sık görülür ve yenidoğanların hemen hemen %15’ini etkiler. Tüm çocuklukta görülebilse de genelde bebekliğin ilk yılında ortaya çıkar ve kronik, uzun dönemli bir problemdir. Bunun yanında, egzama genelde yetişkinliğe geçişte kendinden kaybolan bir durumdur.

Egzama Çeşitleri

Egzama değişik çeşitlerde kendini gösteren bir durumdur. Aşağıdaki 3 egzama türü egzamanın en sık görülen çeşitleridir.

Atopik Dermatit : Atopik dermatit alerjilerin sık görüldüğü ailelere doğan bebeklerde görülen kronik bir deri hastalığıdır. Kendini bir kızarıklık olarak gösteren bu durum genelde kızarıklık bölgesinde kuruluk ve kaşıntıya neden olur. Bu bölgeyi kaşımak deriyi yırtabileceğinden enfeksiyonlara ve yaralara neden olabilir.

Seboreik Dermatit : Seboreik dermatit 2 yaşından küçük tüm bebeklerde görülebilse de genelde 3 aydan küçük yenidoğanlarda gözlemlenir. Atopik dermatitten farklı olarak kaşıntıya neden olmayan bu durum, genellikle boyunda, yüzde ve kıvrımlı deride görülür. Seboreik dermatitli yenidoğanlar aynı zamanda derilerinde kirli sarı renkte kabuklar çıkarabilirler. Bu durum genellikle bir kaç ay içerisinde kendinden yok olur.

Temas Dermatiti : Temas dermatiti, deterjan, krem vb. alerjen maddelerin deriye teması ve hipersensitivite yaratmasından dolayı oluşur. Kırmızılıkla ve deride kabarıklıklarla kendini gösteren bu durum, kuruluk değil, deride nemlilik yarattığından diğer dermatitlere göre değişkenlik gösterir. Temas dermatitinde deride su toplama ve benzeri durumlar da görülebilir.

Bebeklerde Egzama Belirtileri ve Semptomları

Egzamalı bebekler vücutlarında kırmızı kaşıntılı bölümlere sahiptir. Bu bölümler genelde anormal derecede kuru ve kabuklanmış olabilir. Egzamalı deriyi kaşımak durumu kötüleştirir ve daha çok kaşıntıya, genellikle de enfeksiyona neden olur. Enfeksiyonlu bölgelerde iltahap akıntısı gözlemlenebilir.

Yenidoğanlarda egzama genelde yüz, alın veya boyunda başlar. Bu noktalardan vücudun kalanına yayılabilir. Bebek beziyle kaplı bölgelerde egzama nadiren görülür, zira bu bölgeler alerjenlerden korunaklı ve genelde nemli bir durumdadır.

Egzama Nasıl Önlenebilir ?

Pek çok egzama vakası kalıtımsaldır ve önlenemez. Bununla beraber katı gıdalarla bebeği tanıştırmak için en az 6 ay beklemek ve bu süreç içinde bebeği yalnızca anne sütüylebeslemek yenidoğanlarda egzama vakalarını azaltmaktadır.

Temas dermatiti önlenebilmesi en mümkün egzama türüdür. Bebeğin deride hassaslık yaratabilecek deterjan, krem, kozmetik maddeler gibi maddelerle temasını engellemek, bebeğinizi bu tür egzamadan koruyacaktır.

Aşırı sık banyo yapmak veya cildi aşırı sık yıkamak da kuruluğa neden olduğundan egzama yaratabilir. Bu nedenle bebeğinizin her banyosundan sonra nemlendirici krem uygulaması bebeğinizin cildini nemli ve yumuşak tutmak açısından son derece önemlidir

Egzama Tedavisi

Egzamalı bebeklerde tedavi genellikle cildi nemli tutmak ve egzama vakası temas dermatiti ise oral antialerjenlerle kaşıntıyı ve kızarıklığı azaltmaktır. Egzamanın sık sık ortaya çıkmasını ve tekrar yaşanmasını engellemek için bebeğin cildi nemli tutulmalı ve bebek yağı benzeri ürünler sık bir biçimde uygulanmalıdır.

Daha ciddi egzama vakalarında haricen kullanılacak bir steroid krem gerekli olabilir. Bu tür bir kremle tedavisi olmayan egzama vakalarında ise oral antihistaminik ve steroid ilaçlarla bebeğin tedavisi mümkün olacaktır. Her hastalık durumunda olduğu gibi herhangi bir ilaç veya krem kullanımından önce lütfen doktorunuza danışınız.

Egzama vakalarında kaşıntıdan dolayı cildin yırtılması ve enfeksiyon kapması daha ciddi durumlara yol açabilir. Bebeğinizin kaşıntılı bölgelerinde iltahaplı akıntı görmeniz ve bebeğinizde yüksek ateş benzeri belirtiler durumunda en yakın sağlık hizmetine başvurunuz.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar